18 jul 2017

Praktische tips voor een onbezorgde kampeervakantie


Yessssssss..... vakantie!!!!! Pak nu eerst lekker een glas cola, pootjes omhoog en ga dan net als mijn lieve vriendin Jolien eerst wat ideetjes opdoen... Lees dus snel verder voor 42 super handige tips voor je vakantie die je kunt gebruiken of waarmee je gewoon alleen lekker in de stemming komt...Speciaal voor jou genummerd zodat je het later terug kunt vinden en zodat je erop kunt reageren helemaal onderaan...Geniet van je vakantie!!!


01 Rust
Waarschijnlijk de allerbelangrijkste tip: als het jouw meer rust geeft een hele shampoofles mee te nemen i.p.v. een miniflesje, neem dan die hele fles mee. Vind jij, net zoals ik, hygiëne belangrijk? Hou daar dan rekening mee. Kamperen is niet creperen, al kun je voor luxe beter naar een hotel gaan: het blijft kamperen, hé? Geniet vooral van het even bezig zijn met de meest basale behoeften. Wij genieten daarnaast ook erg van het bedenken van creatieve oplossingen voor “onhandigheidjes” tijdens het kamperen...


02 Strandtas voor douchen
Een stevige, waterdichte strandtas die open kan blijven staan, en met hengsels. Wij gebruiken deze niet alleen voor douchen maar ook voor nachtje weg of 1 snelle kampeernacht (daar zit dan in: wc-papier, zwemkleding, toilettassen, ondergoed, extra paar sokken …)




03 Tarp met uitschuifbare tarpstokken
Ideaal als er een hete zon is of zelfs als het regent. Je kunt een rechthoekige (katoenen) tarp op mega veel manieren neerzetten (zie plaatje), zelfs boven je tent voor schaduw of tussen 2 tenten. Let op: scheerlijnen recht in het verlengde van het doek neerzetten voor de stevigheid.

04 WC-rol in plastic pedaalemmerzakje met hengsels
Zo kun je de wc-rol aan de deurkruk of een haakje ophangen. Zelfs als je 'm op de grond zou zetten, blijft hij altijd schoon. In plaats van een plastic zakje, kun je de rol ook aan een touwtje hangen en bijvoorbeeld om je nek hangen. Knip daarvoor ongeveer 120cm touw en maak er een rondje van die je dan dubbel door de rol haalt en zo 1 of 2 lussen ontstaat, naar gelang de gewenste lengte...


05 Haak (IKEA, GAMMA)
In toilettasje houden zodat je het eventueel aan een deur of haakje kunt ophangen.


06 Muntjes onderweg
Altijd handig om deze extra mee te nemen in de auto voor toiletbezoek, tolwegen etc.


07 Shampoo in rubberen knijpflesjes Xenos
Ze lekken niet en er past best wat in. Ook leuk om diverse kleurtjes mee te nemen.


08 WC-brildekjes (ook speciale voor kinderen)
Veel toiletten onderweg en op campings zijn niet schoon. Dan is zo’n papieren wc-brildekje handig om erop te leggen voor gebruik. Voor kinderen zijn er speciale extra grote zodat de hele bril bedekt blijft voor de steunende handjes. Met leuke motiefjes. Bij mijn weten kun je alle wc-brildekjes na gebruik gewoon als wc-papier door de toilet spoelen. Ook bestaan er speciale korrels die je in een potje zou kunnen doen en dan na gebruik gewoon kunt weggooien…


09 Rubber matjes voortent
Denken de camper-eigenaren dat ze monopolie hebben op luxe? Nou mooi niet! We hebben een rubber voortentmatje (met gaatjespatroon) in 2 delen geknipt: een deel ligt in de voortent tegen beschadiging van het bodemdoek (bijvoorbeeld als er stoeltjes op komen) en de 2e deel ligt onder de tarp, vlakbij de tent. Er komen ook relatief weinig insecten op, het is schoon, de regen loopt er doorheen (limonade trouwens ook, hihi), kortom: haaaaandig!!


10 Spelletjes mee
Hou met de keuze voor mee te nemen spelletjes rekening met de wind (bijv. met een lekker koel briesje kijk je gauw letterlijk in elkaars kaarten)


11 Douchen met slippers en klein matje
Sommigen nemen matjes mee om op te staan. Dat kan ook. Je kunt ook slippers aantrekken. Een matje of voethanddoekje voor na het douchen is wel zo handig als de vloer nat is en je je broek toch droog aan wilt krijgen…


12 Wegwerphandschoentjes
Ideaal om goed schoon te maken als de douchekoppen op campings vast zitten...


13 Zelfopblaasbare matrasjes
Een uuuuuuiiiiitvinding!!!! Je legt ze neer, opent de ventielen, laat ze een uurtje liggen en sluit de ventielen. Geen geflauwekul meer met pompen die mee moeten en ’s avonds zo veel lawaai maken!


14 Auto: altijd zicht houden
Bij het inpakken, zorg ervoor dat je altijd zicht houdt via je achteruitkijkspiegel. Ook via het rechter achterraam moet je vrij kunnen kijken (i.v.m. invoegen, inhalen en inparkeren)


15 Schoenen nachtje in plastic tas
Moeten je schoenen een nachtje buiten de tent? Hou dan rekening met dieren en met dauw (of zelfs regen). Stop ze in een plastic tasje en wikkel deze goed dicht. Op Pinterest zag ik de tip om ze in die blauwe plastic schoenbeschermers te doen. Niet handig om diverse redenen: regen, het slijt erg snel en dan is die niet meer dicht vanonder en, niet geheel onbelangrijk: grote schoenen passen er moeilijk in…


16 Eten koel houden
Een koelbox dat op de aansteker in de auto kan worden aangesloten is ideaal. Op camping een grote bak water naast de tent zetten (in de schaduw, uiteraard) en daar de flessen water en drinken inzetten (zie tip 29 voor meer info). 2 setjes koelelementen meenemen en regelmatig omruilen zodat er steeds 1 setje in de diepvries ligt bij receptie en de andere in de koelbox zit. Schrijf je naam op alle koelelementen, inclusief de (koel)tasjes waar je ze in vervoert. Wij hebben twee setjes met van die grote platte en een paar kleine koelelementen.


17 Indeling koelbox
Kleine flesjes en blikjes onderin de koelbox en daarop… jawel… een bakje met deksel met hengseltje dat er precies in past. Daarin kan boter, mini jampotjes, yoghurtjes en wat mesjes en wegwerpkoffielepeltjes… Ideaal als je ff brood moet smeren onderweg.


18 Dienblad
En dit is nou typisch zo'n voorbeeld van hoe simpel je oplossing kan zijn (dankjewel voor de tip Ellie!!): een klein (los) antislipmatje erin en je blikje cola staat recht op je schoot (van de bijrijder, hé?!). Leg je t matje over een knie, het dienblad erop en dan kun je het bakje van de koelbox op je dienblad zetten en ernaast ook nog broodjes smeren om de bestuurder mee op te vrolijken. Ik heb bij de Action een mooie fleurige gehaald met wat exotische vogels voor een heus vakantiegevoel…


19 Wegwerpbekertjes & lepeltjes voor onderweg
Normaal gesproken ben ik niet zo van de wegwerp. Maar voor onderweg is dit toch wel reuze makkelijk hoor!


20 Schoenen los
Je schoenen in een tas doen kost mega veel ruimte. Gewoon onder een van de stoelen verstoppen. Dan kun je er ook steeds makkelijk bij.


21 Gratis routekaarten voor ANWB-leden
Op deze kaarten kun je makkelijk schrijven (als je geen lid bent, is het een aanrader vergelijkbare te kopen), dus doe dat dan ook. Ik markeer de campings in de kaarten met C1, C2, C3 enz.… De adressen e.d. van deze campings en nog wat gegevens erover (prijs, of het een afknapper was enz.) noteer ik op een wit velletje die ik op de routekaart plak. Thuis typ ik de gegeven uit zodra ik weer eens een nieuwe kaart nodig heb voor een nieuwe reis, en dan plak ik een nieuw velletje op die ik weer met pen bijwerk tijdens die vakantie...


22 Reizen met 2 tenten
Ja, dat klinkt wel luxe maar dat… eh… is het ook. Althans, zo voelt het wel. Maar het is wel meeeeega praktisch: 1 tent is gewoon een goede tent waar je even de tijd voor neemt om netjes op te zetten. De andere is een pop-up voor als je lekker laat wilt aankomen en snel een nachtje wilt kamperen om de volgende dag weer vroeg te vertrekken. Ook handig om de eerste nacht te “testen” als je ergens langer wilt blijven staan of als je tent net goed droog is en je de volgende dag wilt vertrekken: dan kun je de gewone tent vast inpakken. Een wijze tip van Franse campinggasten een paar jaar terug...

Let op dat je bij de aanschaf van een pop-up 1 persoon meer doet dan waarmee je erin wilt slapen (hij ademt minder dan een gewone goede tent) en dat je een binnen en een buitentent hebt (met de dauw in Frankrijk hadden we wegens condensvorming in onze eerste (kleine, enkel-laagse) tent zowat een douche bij het “opstaan” – dat was echt niet grappig!). 

Om ruimte in de auto te besparen heeft mijn man met PVC-buizen, tarpstokken en latjes van een lattenbodem een constructie gemaakt waardoor de pop-up stevig tegen de hemel van de auto aangedraaid wordt. Pas wel op dat als je zoiets maakt, dat het absoluut vast moet zitten en bij een botsing niet naar voren mag schuiven. Ook moet je er onderdoor kunnen kijken.



23 Voorkom identiteitsfraude
Wij Hollanders staan erom bekend dat we snel denken “ach, dat overkomt mij niet”. Nou, ik zou zeggen: hou dat dan ook zo. Wees voorzichtig met het afgeven van je paspoort of rijbewijs. De ANWB heeft handige ID-covers ervoor. Maak ook ff een “beveiligde” kopie thuis voor als ze toch een kopie willen maken met je foto erbij (schrijf “copy” over je foto en scherm je BSN-nummer af). De ANWB geeft hier uitgebreide info over, mocht je die willen. Helaas komt het voor dat in Zuid-Europese landen (in Portugal is het ook verboden om te kopiëren!) zoals Italië waar je vaak zelfs een van de 2 in bewaring moet afgeven tot je vertrekt. Dat kun je dan niet voorkomen. De ANWB geeft aan dat ze daar nog tegen proberen te strijden…


24 Koelkastmagneetjes
Super leuk idee van Nilvana: bij elke plek die je als toerist bezoekt, koop een koelkastmagneetje. Loop je niet moeilijk te doen om souvenirtjes mee te nemen en heb je gelijk een leuke blijvende herinnering die overal wel te koop zijn. En… eh… zelfs de scheve Pisa-toren valt niet van de koelkast af, hoor!


25 Rubber tafelkleedje met gaatjes
Waait niet van je tafel, droogt snel na regen en staat nog gezellig ook…


26 Wit laken over de auto
Nee, geen spookrijder! Als je auto lang moet staan in de hitte, gooi er dan een oud (wit!) laken overheen en klem die met de deuren. Dat scheelt echt hitte! Haal het er uiteraard altijd af als het gaat regenen, anders kan het best nat worden in de auto, vrees ik… Neem ook lichte theedoeken mee om over je stuur te doen als je ff t zonnescherm of het laken er niet op wilt doen en je wilt voorkomen dat je brandblaren krijgt zodra je gaat rijden. Deze zijn ook handig als de zon lang op je arm schijnt tijdens t rijden of om op je schoot te leggen als je iets wilt eten. Zo kun je het ook snel neerleggen als je even extra op moet letten bij het rijden en het voorkomt kruimelen. Tegen overstromende flesjes frisdrank beschermt het je niet – dan is echt alles een hele tijd nat… bah!


27 Zaklampjes
Een app met een felle zaklamp is wel handig maar kost batterij van je mobieltje. Niet handig dus. Campingwinkel De Vrijbuiter heeft van die handige kleine lampjes die je in elkaar kunt vouwen. In elkaar gevouwen is het best een fel zaklampje en uitgevouwen is het wat minder fel en kun je het aan een haakje hangen in je tent. Lekker gezellig! Dank voor de tip, Erika!
Voor 't lezen is een e-reader sowieso een aanrader, maar een hoofdzaklampje kan ook uitkomst bieden.


28 Tijdstip om te rijden
De ANWB zegt dat zaterdag rond 16u het beste tijdstip is om te gaan rijden. Nou, ikzelf adviseer om zondag tussen 6u en 8u ’s ochtends te gaan rijden. Let dan wel op de vroege zondagsrijders… hahahaha!!!


29 Plastic teiltjes
Wij nemen altijd 4 plastic teiltjes mee. Precies hetzelfde formaatje zodat ze tijdens het rijden niet meer ruimte dan 1 teiltje innemen en dan zitten daar de bordjes in, plastic bekertjes, het bakje met mini-afwasborsteltje-met-afwasmiddel en sponsje) enz. Uit het tuincentrum. 4 fleurige kleuren.
Tijdens het kamperen, doen we de vuile afwas in 1 (die staat veilig in de klep van de auto tot het afgewassen wordt). In een 2e doen we koud water en dat is onze “koelkast”: koelelementen, flessen drinken en zelfs pakken melk gaan hierin… (zie ook tip 16) Dan blijft er 1 vol met spullen die er tijdens het rijden ook inzaten. En die andere kan voor vanalles gebruikt worden: spullen verplaatsen, voeten koelen in vers koud water, wasjes wassen en bedenk maar wat… Heb je een bak leeg, dan schuif je die onder een andere en neemt die ook geen extra ruimte in…


30 Vanalles-tas
Ja, zo noemen we de tas (klein sporttasje) waar… eh… vanalles inzit wat geen plek heeft. Zoek je iets, dan zoek je daar… en anders in de vanalles-la (zie tip 31). Voorkom zo ten allen tijde om klein spul "even ergens neer te leggen", want dan kan kamperen echt omslachtig gaan worden...


31 Plastic ladekastje
Vier lades zitten erin: 2 smalle (1 voor al het bestek en 1 met vanalles aan kleine prullaria – zie tip 30) en 2 brede lades (bovenin voor ontbijt, koffie/thee, snoep en snabbels tijdens de reis – en de 2e met voorraad eten zoals pakjes nasimix, kruidenpotjes, en wat er niet meer in andere lades past…)


32 Liever 2 kleine gastankjes dan 1 grote
Zorg ervoor dat je steeds 1 gastankje vol mee hebt… De kleintjes kun je ook makkelijk tussen de koffers verstoppen…


33 CD’s kopiëren
Oei, eigenlijk mag dit niet. Maar ik denk dat iedere CD-producer wel snapt dat je liever een boel kopietjes meeneemt dan de originelen. De CD-mapjes kun je dan gewoon in de auto laten liggen. Zon en vrieskou kunnen CD’s beschadigen (al kunnen sommige hoesjes prima functioneren als ijskrabbers!). En bij diefstal of ongelukken ben je dan ook niet in 1 klap al je CD’s kwijt. Heb je een auto waarin je USB-stikkies kunt gebruiken, helemaal mooi: zet ze dan op een stick. 't Is even werk maar dan heb je ook wel wat (er passen heel wat CD's op de huidige stikkies, hoor!)


34 Gele bril voor ’s nachts rijden
Heb je ’s nachts of op regenachtige dagen geen neiging om een zonnebril op te zetten tegen alle (kop)lampen? Dan is deze tip niet voor jou. Heb je die neiging wel, dan zul je zien hoeveel rust deze gele brillen voor je ogen geven. En meer rust is meer genieten van de rit… toch?


35 Mini-litermaatje of drinkflesje
Er zijn kleine litermaatjes in de omloop. Meet thuis hoeveel een portie rijst of macaroni is en zet een markering op het litermaatje. Dit kan ook op een plastic bekertje. Heb je even geen litermaatje bij de hand en heb je bijvoorbeeld een hoeveelheid water nodig met het koken? Spoel een klein leeg frisdrankflesje goed om en daarop staat wel aangegeven hoeveel water erin zit als die helemaal vol is. Briljant idee van mijn man!!


36 Kussens meenemen
Neem je je eigen bedkussens mee, koop dan stevige kussenslopen om ze tijdens het reizen schoon te houden, ook als je een kussen bij je voeten houdt of ergens tussen propt. Heb je een voedingskussen thuis, dan is dat ook heerlijk om tussen de voorstoelen te leggen en zo nu en dan een deel over de schoot van de bestuurder te leggen zodat de armen kunnen rusten na veel uren achter het stuur. Uiteraard kun je dit ook doen met een gewoon kussen.


37 Hersluitbare diepvrieszakjes
Neem er genoeg van mee, want er kan vanalles in, vanaf haarspeldjes, vieze sokken, tot aan een föhn of etenswaar zoals een opengemaakt zakje dropjes… Mjammie…


38 Vakantiechecklist
Investeer eenmalig in een zeer uitgebreide, met leuke plaatjes versierde, lijst. Die van ons bestaat uit 3 delen (en 22 blz.): 
1) wat er gedaan moet worden voor vertrek (& bij terugkomst); 
2) de inpaklijsten; 
3) bijlagen (met nog wat checklistjes, een lege planning enz.). 
Dit geeft echt veel rust! Als je deze op de computer hebt en het bijvoorbeeld een maand vooraf uitprint, dan streep je gelijk door wat voor komende vakantie niet van toepassing zal zijn en dan kun je steeds wat dingetjes regelen zodat je niet de hele klus vlak voor je vertrek hebt en dan uitgeput aan de reis moet gaan beginnen. Het is ook leuk om deze na afloop te bewaren in een plakboek!


39 Geen tolwegen
Het scheelt niet alleen geld maar het is gewoon zo vreselijk interessant waar je dan doorheen rijdt! Durf het aan om zelfs met kinderen deze prachtige routes te rijden. Neem maar van mij aan dat deze routes minder vervelen dan een tolweg waar vaak weinig meer te zien valt dan de weg en weggebruikers. Ga dan ook eten en wat drinken in de dorpjes waar je doorheen gaat. Dit is zoveel leuker dan een overvol wegrestaurant! Zo kwamen we laatst zelfs nog een stel wilde bokjes tegen toen we door een bos reden. Dat is toch schitterend? Even stoppen en foto’s maken natuurlijk. Dûhû…


40 Siliconen afdruiprekje 
Ideaal bij het afwassen en de afwas weer mee terug te vervoeren naar de tent zonder gelijk te hoeven afdrogen...


41 Vliegenmepper op batterijen
Aan een "gewone" vliegenmepper heb je weinig als er 's nachts toch wat om je heen zoemt... Met deze zwaai je een paar keer boven je hoofd en dan zie je 'm knetteren... Zo hou je altijd heel makkelijk je binnentent vrij van welke beestjes dan ook. Behalve als mini-miertjes besluiten om in de holling van je onderzeil een nest te bouwen en de eitjes 2 weken lang te verplaatsen via de randjes van de tent... Tja, daar kan niemand tegenop!


42 "Prik" je routekaart aan je dasboardkastje
Plak met een klein powerstripje een knijper op je dasboardkastje en hang daar je kaart op. Neem potloden, pennen en markeerstiften mee en noteer vanalles op die kaart (zie ook tip 21) voor volgend jaar - of om weer aan vrienden door te geven, hé Daniëlle?

Wellicht hebben mijn bloglezers tips om Mark te helpen. Hij vraagt tips om niet gek te worden van de hitte en tips hoe niet lek te worden geprikt door muggen. Hitte: langzaam bewegen en voetenbadje... Muggen (zie tip 41) en veel knoflook eten, geloof ik... Succes!


Mocht je zelf nog ergens op willen reageren of vragen hebben, dan kun je een reactie achterlaten of mij desnoods mailen (judyscorner16@gmail.com) (contactgegevens). 

1 opmerking:

  1. Judith18 juli

    Aanvulling op tip 15: de plastic teiltjes (van tip 29) kunnen heel goed dienen om je schoenen en stinksokken in te doen als je die buiten de tent (of zoals bij ons tussen de binnen en buitentent) wilt bewaren...

    BeantwoordenVerwijderen