27 apr 2017

Jampotje op zijn Hollands

Vandaag is het koningsdag. De vlag wappert al vrolijk in de wind. Het is mooi weer buiten. Ik begreep dat er wel kans op buien was maar voorlopig hebben de echte vroege vogels mazzel.
Vroeger ging ik graag
naar het Vondelpark. Maar alleen sinds er een alcoholverbod heerst op deze dag en het voor kinderen is. Het is daar mega druk. En dan ergens een patatje scoren en dan rustig weer naar huis fietsen.


Wat ik altijd zo interessant vond is dat de stad altijd mega groot is... tot je lopend op (toendertijd) Koninginnedag naar de verschillende delen vd stad ging om vrienden te bezoeken die ergens met hun spullen stonden. Dan kun je slenterend de hele stad doorkruisen. Hoe relatief wordt alles als je er de tijd voor neemt, hè?

Ooit heb ik een grootschalige rommelkraam georganiseerd voor een goed doel. Dat staan daar was niet zo mijn ding, laat ik eerlijk zijn. Maar het organiseren en de spullen om 4u 's ochtends uitstallen? Ja daar kun je mij wel voor vragen. Prachtig hoe in de maanden ervoor veel mensen meededen met verzamelen van spullen. En dan ook het daar staan in tweetallen. Iedereen kon in de weken ervoor intekenen in een lijst van 2 uur. Soms werd er eerder afgelost en soms stond iemand langer omdat het er juist zo gezellig was. Jammer dat het tegenwoordig zo vaak gepaard gaat met geklaag over ruimte, tijd enz... Ik zou het echt leuk vinden om weer zoiets op poten te zetten, hoor!

En wil je 's ochtends ergens staan met je spullen en al in de vroege ochtend uurtjes flink actie krijgen en al moeten onderhandelen over het bedrag? Dan moet je met je spullen gaan staan op Plein 40-45 in Amsterdam. Het zijn dan veelal allochtone vrouwen die op de koopjes afstormen. Soms zelfs al voordat je al je spullen neergelegd hebt. Echt een happening!

Afijn, zoals ik gisteren heb beloofd, zal ik vandaag een patroontje beschrijven om heel Hollands te haken: een kroontje voor op jampotdekseltjes.

Lege potjes kun je voor vanalles gebruiken. Voor miniboeketjes... of... als kadootje. Dan moet je het natuurlijk wel vullen met iets leuks en vooral het potje versieren...

Afgelopen jaar heb ik 3x een gevuld potje als kadootje gegeven. Dionne kreeg er zure matjes in, Stefan kreeg er drop in en bij Peter heb ik er Wilhelmina Pepermuntjes in gedaan. Heel Hollands.

Bij Dionne heb ik ook een mini tasje bij gehaakt met wat geld erin. Ben benieuwd waar ze dat uiteindelijk voor gebruikt heeft... Dat tasje had ik ook al eerder gehaakt en op mijn blog gezet, horende bij het tulpje voor Elsa en als barbietasje voor Lotte. Hoe je daar geld in doet? Dát mag je zelf bedenken... hihi....

Zo'n kadootje is investeren. Niet zozeer in geld maar vooral in tijd... En investeren in een ander is altijd de moeite waard! (zie mijn blogpost over verlanglijstjes)



*****************************************


Hieronder dus de volgende patroontjes:

1A: dekseltje bedekken (div maten)
1B: randje dekseltje (ik heb hier een dekseltje van het appelmoespotje van Fruitmans gebruikt: 5,7 cm doorsnee en daarna schuin breder wordend)
1C: ribbelrandje om het dekseltje
2: geldtasje (in rood-wit-blauw) (met daarbij ook een grappige variatie met kabels haken)

En zie ook de gebruikte afkortingen. Met één uitzondering deze keer: om de patroontjes goed te kunnen scheiden, heb ik voor de toeren van patroontjes 1A, 1B en 1C de letters A en B gebruikt (ipv T)


Patroontje 1A: Dekseltje bedekken
Start met MC + 6v [6]
A1: 2v in iedere vaste [12]
A2: 2v in iedere 2e vaste [18]
A3: 1v + (2v samenhaken). Dan 2v in iedere 3e vaste [24]
A4: 2v in iedere 4e vaste [30]
A5: 2v + (2v samenhaken). Dan 2v in iedere 5e vaste [36]
A6: 2v in iedere 6e vaste [42]
A7: 3v + (2v samenhaken). Dan 2v in iedere 7e vaste [48]
A8: 2v in iedere 8e vaste [54]

(NB: als met haaknaald 3, akrylgaren vd Action en vrij losjes gehaakt, dan is het rondje nu 5,7 cm doorsnee; als met haaknaald 2, akrylgaren vd Action en relatief vast gehaakt, dan is het rondje nu 5,0 cm doorsnee)


*********************************


Patroontje 1B: Randje dekseltje
B1: 1v in iedere vaste (om de krulling eruit te halen) [54]
B2: 1v in iedere vaste [54]
B3: 1L (of 1hv?? - om deze toer netjes recht erop te zetten) + haak deze toer alleen maar in de achterste lusjes (dus de voorste lusjes vrijhouden voor t ribbelrandje): 1v in iedere vaste [54]

OPMERKING: het ribbelrandje komt nu vrij hoog op de zijkant vh dekseltje te zitten... als in toer B5 komt het pal aan de zijkant; als in B7 dan zit die iets schuin naar beneden.

B4: 24v + (2v samenhaken) + 19v + (2v samenhaken) [52]
B5: (zie opm bij B3 óf:) 9v + (2v samenhaken=10e) + 9v + (2v samenhaken=20e) + 9v + (2v samenhaken=30e) + 9v + (2v samenhaken=40e) + 8v [48]
B6: 1v in iedere vaste [48]
B7: (zie opm bij B3 óf:) 1v in iedere vaste [48]
B8: 48hv in iedere vaste (losjes haken!) [48]


Patroontje 1C: RIBBELRANDJE:
B9: aan de binnenzijde: met kettinglossen onzichbaar doorsteken naar de overgebleven lusjes bij B3 (of elders - zie opm)
B10: 3st in ieder lusje. Daarna afhechten.

*******************************************


Patroontje 2: GELDTASJE: (roodwitblauw)

T1: (MET BLAUW - ong 2g als haaknld 2,5):
* 19L (dit wordt de breedte van t tasje)
* + 3L
* 1st in 4e lus + 18st (incl de 3L =20st) + 19st (tegenover de andere 20st dus) en eindig mt 1hv in de 3eL [2x20]
* Haak nu ong 20 kettinglossen over t midden van de mooiste kant (begindraadje zit dan ad andere kant & haak ook over t 1e stokje heen (dit wordt de onderkant)

T2: (MET BLAUW) 3L + 39st (let op dat je ad BUITENKANT van t ovaaltje haakt - dus de kettinglossen naar je toe) + 1hv in laatste kL [40]
(zie hierinder voor de VARIATIE met Reliëfstokjes)

T3: (MET WIT) 3L + 39st + 1hv [40]
(herhaal deze toer tot 1 toer voor de gewenste hoogte van t tasje, bijv nog 2x)

T4: (MET WIT) 3L + 17st + (2st samenhaken) + (2st samenhaken) + 16st + (2st samenhaken) + 1hv in 3eL [36]

T5: (MET ROOD) 3L + 6st + 1rst + 5st + 1rst + 5st & aan de andere kant: 6st + 1rst + 5st + 1rst + 5st. [36]
(let op: lijkt scheef, mr heeft te maken mt dat de stokjes zelf ook schuin lopen - dit is mooier!)

Nu de laatste toer met de handvatjes:
T6: (MET ROOD) 3kL + 5st + 1rst + 15L + 1rst (om rst van vorige toer - dus de stokjes ertussen overslaan) + 10st + 1rst + 15L + 1rst (om rst van vorige toer - dus de 2 stokjes ertussen overslaan) + 5st + 1hv

T7: (MET ORANJE hv om t hele tasje... of MET ROOD hv alleen over de bovenrand&handvatjes... of overslaan) allemaal hv (dus 6hv + 16hv over de hengsel heen (onderin insteken) + 15hv + 16hv over de hengsel heen + 6hv + 1hv (in 1e hv). Afhechten.


**********


VARIATIE Geldtasje met Reliëfstokjes:
Eerst 4 reliëfstokjes in het midden aan beide kanten en daarna opschuiven zodat ze in de handvatjes doorlopen:

VARIATIE T2: 8st + 4rst + 8st + 8st+ 4rst + 8st

VARIATIE T3: 2x 4rst kruisen met drst (dus 8st + 4drst (in volgorde 3-4-1-2) + 8st + 8st + 4drst (in volgorde 3-4-1-2) + 8st)

VARIATIE T4:
a) aan de eerste kant: 6st + (2st samenhaken) + 2rst + 2st (in hetzelfde lusje als het 2e rst) + 2rst + (2st samenhaken) + 6st +
b) aan de andere zijde hetzelfde, dus: 6st + (2st samenhaken) + 2rst + 2st (in hetzelfde lusje als het 2e rst) + 2rst + (2st samenhaken) + 6st & 1hv)

VARIATIE T5: rst samenhaken, waar id vlg toer de handvatjes aan vast komen te zitten (dus 6st + (2rst samenhaken) + 2st +  (2rst samenhaken) + 6st + 6st + (2rst samenhaken) + 2st + (2rst samenhaken) + 6st + 1hv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten