27 dec 2016

7 tips om Goede Voornemens te doen slagen

Geweldig!! Over een paar dagen gaan we weer terugkijken op onze goede voornemens voor 2016 en mogen we weer nieuwe formuleren voor 2017...

Eh...... Zijn we daar wel zo blij mee?

En eh... weet jij je voornemens nog? Ik weet het echt niet meer. Vaak vergeet ik wat ik heb voorgenomen... Jij niet? En soms neem ik niet eens meer de moeite om die "flauwekul" te bedenken...

Hoe kan dit??

Wat ik meestal doe is het jaar starten met 'vage' voornemens. Of ik formuleer ze fout. Kijk eens met me mee naar de 7 tips hoe je ze wel goed kunt formuleren...


1. een plan
"Een voornemen zonder plan is een wens". Natuurlijk mogen we ook wensen en dromen. Mijn moeder zei altijd: dromen is gratis! Lekker blijven doen dus. Maar... als je echt een doel wilt stellen moet je ook een plan hebben. In dat plan moeten doelen gesteld worden: haalbare doelen, dus die je af kunt vinken.

2. haalbare doelen
Woorden als "beter", "meer", "minder" maken dit onmogelijk. Voorbeeld: ik wil meer gezond eten... Wanneer kun je die afvinken? En is dit niet per persoon verschillend? Weet je? Even een geheimpje: zulke doelen worden heel vaak gesteld in bedrijven, in de hulpverlening, in het onderwijs! Let maar eens op... Maar nu ga jij het anders doen.

3. subdoelen
En een lange-termijn doel met subdoelen? Geweldig!!! Dat werkt veel beter.
Terug naar ons voorbeeld over gezond eten... Wat is voor jou "gezond"? Kun je dat specificeren in concrete dingen zoals bijvoorbeeld "3x fruit en 3x groente per dag"? Dit kun je namelijk wél dagelijks afvinken als gehaald of niet.

4. positief
Omdat onze maatschappij vooral kritisch is en (zeer) weinig complementeus, gaan wij ook zo denken: we moeten minder roken, minder drinken, minder lui zijn enz. Fout. Dit werkt ontmoedigend! Formuleer je doel positief (vermijd dan wel de woorden "beter" en "meer")... Kort gezegd: wat ga je precies (wel) doen?

5. plaatje
Vaak stranden goede voornemens ook omdat je geen concreet plaatje hebt van wat je wilt bereiken met deze voornemens. Afvallen om mooi in je trouwjurk te passen lukt de meeste mensen. Maar daarna niet meer. Hoezo? Omdat dit een heel concreet punt is om te bereiken. Offers brengen willen we best, maar niet te lang. En... eh... een jaar iets volhouden is héél lang, hoor! Pin een paar momenten in dat jaar met wat je wilt bereiken.

6. omstandigheden
Een leuke tip voor het plannen in het algemeen: hou rekening met realistische omstandigheden...
Hoogleraar psychologische besliskunde José Kerstholt, werkzaam aan de Universiteit Twente zegt: Er is "een discrepantie tussen het analytische systeem en het intuïtieve systeem. Met het analytische systeem maken we de goede voornemens. Het intuïtieve systeem stuurt ons gedrag.”
Nu even concreet: buiten joggen als het glad is?? Diëten met gasten aan tafel?? Lezen als je erg moe bent?? Of wat ik wilde doen: breien in een hete zomervakantie?? Hoe meer je rekening houdt met omstandigheden (stel je doelen bij als omstandigheden wijzigen!), hoe groter de kans van slagen.

7. reden
Als laatste: bedenk waarom je een doel wilt bereiken. Als anderen dat van je verwachten en jij het eigenlijk onzin vind, dan gaat het niet werken. Wat wil jij wel?? Ga daarvoor! En weet je? Er blijkt een biologische verklaring te zijn voor het feit dat veel mensen met overgewicht, juist veel vriendelijker en aangenamer zijn in de omgang dan hele magere mensen. Dus ach...



******************************************
redenen waarom goede voornemens niet werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten